visie

M+R interieurarchitecten  |  visie  |  theater architectuur visie

‘when culture meets catering’  
 

De theaterwereld staat aan de vooravond van grote uitdagingen. Hoe kan het theater haar positie in de wereld van leisure en entertainment waarborgen en aantrekkelijk blijven voor haar publiek. Het aanbod op het gebied van vrije tijd besteding veranderd imposant, de globalisering en de digitale ontwikkeling hebben enorme invloeden op onze maatschappij. Internet is de toegang tot de steeds ‘kleiner’ wordende wereld. We kunnen altijd en overal toegang krijgen tot het wereldwijde web en beschikken over nieuws, informatie en entertainment.

Entertainment is hierdoor altijd bereikbaar wanneer het een ieder uitkomt. Men is niet meer gebonden aan de aanvangstijden van bijvoorbeeld een theaterprogramma. Dit geeft een enorme vrijheid, immers kan ieder individu bepalen wanneer en wat men op welk tijdstip kiest als ontspanning. Deze individualisering geeft ook nieuwe uitdagingen. Doordat elk individu zijn of haar leven kan inrichten rondom keuzes over bijvoorbeeld vrije tijdbesteding, ontstaat het gevaar dat men in een isolement geraakt. Iedere verandering zorgt voor nieuwe ontwikkelingen, actie is reactie. Natuurlijk geeft deze keuze vrijheid in tijdbesteding enorm veel mogelijkheden, echter de mens is een sociaal wezen. Juist de interactie met de medemens is belangrijk voor de ontwikkeling en het welbevinden van het individu. Voor de mens is partnerschap of het huwelijk en het hebben van een gezin en familie van cruciaal belang voor geluk. Gezamenlijke activiteiten en in het bijzonder vriendschap wordt door het merendeel van de mensen aangegeven als de belangrijkste geluksfactor. Dus naast de vrijheid in keuzes van het individu is het deelnemen of ervaren in groepsverband enorm belangrijk.
 


Catering faciliteit in de Deventer Schouwburg. Het adagium: 'zien en gezien worden'

Daarom zal de cultuurwereld, waarin het theater een belangrijke rol vertolkt, juist moeten inspelen op deze behoeften. Het theater moet meer bieden dan alleen het faciliteren van de programma’s. Musea met etalages in de gevel, theaters met transparante repetitielokalen en cultuurgebouwen waarbij de scheiding tussen binnen en buiten zoveel mogelijk wordt opgeheven en waar mensen graag de hele dag verblijven. Momenteel hebben we de kunst nog teveel weggestopt in ondoordringbare dozen. Immers: ‘Theater wordt gespeeld in een zwarte doos en beeldende kunst hangt aan hagelwitte muren,’ Het theater mag geen ondoordringbare vesting zijn maar zal veel meer een voortzetting van het openbare gebied moeten zijn; laagdrempelig met allerlei voorzieningen die appelleren aan de behoeften van de entertainment zoekende mens. ‘Je moet natuurlijk onderkennen dat theater en popmuziek een zwarte doos nodig hebben, een plek voor de concentratie die een voorstelling of concert nodig heeft. Wij architecten zijn van mening dat de ruimtes eromheen en de verbinding met de rest van de stad zo ontworpen dient te worden dat het spannende plekken worden die nieuwsgierig maken naar wat er binnen gebeurd.


Transparante facade van het Chassé Theater in Breda

Binnen deze filosofie speelt de catering een belangrijke rol en kan bijdragen aan een onderscheidende positionering van het theater. Horeca formules die aansluiten bij het theater en als extra unique selling proposition fungeren. Waarbij de horeca formules op haar beurt weer juist gebruik kunnen maken van de positionering van het theater; een compleet elkaar versterkend concept.

Wij onderkennen deze mogelijkheden en trachten in onze theater architectuur, de beleving en emoties binnen de zwarte doos juist naar buiten te brengen, zichtbaar en toegankelijk. Zien en gezien worden is het adagium voor het theater en haar horeca formules. Binnen het aanbod vrije tijd besteding is uit gaan eten een van de mogelijkheden. En wat is mooier dan onderdeel te zijn van het culturele programma. Een cabaretier in Nederland heeft eens gezegd; ‘Er wordt meer theater gespeeld in de foyers dan op de bühne’. Door gebruikmaking van de uitstraling en kwaliteiten van het theater en het op een doordachte wijze invulling geven aan de food and beverage formules zal de horeca en het theater elkaar versterken. Voor het Chassé Theater in Breda hebben we in het ontwerp voor de Brasserie gebruik gemaakt van de meerwaarden van het theater en deze toegepast in de interieurarchitectuur. De Brasserie heeft een centraal gelegen bar als middelpunt in de ruimte waar omheen zitjes zijn gegroepeerd. Een deel van de ruimte is verhoogd zodat dit ook gebruikt kan worden als podium. Het theatrale aspect hebben we vertaald naar een diversiteit van verlichtingsarmaturen die boven de bar zijn gepositioneerd echter deze draaien langzaam boven de bar en verdwijnen in de pantry, zo is de ruimte ieder moment anders, de verlichtingsarmaturen zijn de decorstukken in het theaterstuk dat wordt opgevoerd door de horecamedewerkers en de gasten.

 

De verlichtingsarmaturen draaien langzaam boven de bar


Beleving in de toiletomgeving als onderdeel van het theaterconcept
 

Een andere uitdaging is het theatergebouw intensiever te gebruiken. Dus niet alleen voor de momenten als er optredens zijn maar juist ook daarbuiten. Een theater kan juist hier een voordeel halen door ook overdag geopend te zijn en haar horeca faciliteiten ter beschikking te stellen. De foyers kunnen ruimten zijn voor bedrijf- presentaties, debat en vooral ook een open cultureel podium waar aankomende talenten zich kunnen presenteren. In het theater kan men mogelijkheden bieden aan studenten en het bedrijfsleven om elkaar te ontmoeten, te vergaderen of kennis te delen in bijvoorbeeld een ‘seats to meet’ achtige omgeving. Men dient te faciliteren in snel draadloos internet en een bijzondere inspirerende ontmoetingplek worden. Een theater is in de regel vaak goed bereikbaar, ligt centraal en er zijn voldoende parkeervoorzieningen. Kortom dit biedt vele kansen.

De catering kan hier een belangrijke rol vertolken met bijvoorbeeld een ontbijt en lunch aanbod. De uitdaging ligt hier een weloverwogen productmix te kiezen onderscheidend van andere gelegenheden. Bijvoorbeeld door onverwachte combinaties, niet te moeilijk maar wel bijzonder. Voor het food & beverage concept in de uitbreiding van de foyer eveneens in het Chassé theater is gekozen voor een food beleving door de kok centraal in de bar te plaatsen: front coocking.
 


Front coocking: de kok is centraal gepositioneerd achter de bar


De gerechten zijn verschillende hapjes geïnspireerd op ‘streetfood’ dat overal ter wereld op straat verkrijgbaar is. Al de gerechten worden voor dezelfde prijs aangeboden. De verschillende gerechten hangen aan de lampen in het interieur. De theaterwereld zal moeten veranderen. De Kunst is te ver van de maatschappij geraakt, ook letterlijk: we hebben kunst weggestopt in witte en zwarte dozen. Als je de architectuur verbeterd zal het publiek zich er meer mee verbonden voelen, en trots zijn op de cultuur die er wordt gemaakt. Ik geloof dat een groot deel van de betrokkenheid wordt bepaald door gebouwen en haar verschijningsvorm. Het totaalconcept; waarbij zowel de architectuur, de programmering en ook het gebruik van het theater en de horecaformules mede bepalend zijn voor het succes. Uniek en onderscheidend en een breed publiek aanspreken. Een schijnbare tegenstelling echter hier ligt juist de uitdaging binnen de theaterwereld voor architecten, ontwerpers en food & beverage conceptbedenkers, ‘when culture meets catering’ ●
 


Bespreekbureau Chassé Theater Breda, open van 10:00 tot 22:00
 

 


Deventer Schouwburg
 

Chassé Theater Breda - Brasserie
 

Chassé Theater Breda - Front Lounge
 

Theater de Leest Waalwijk
 
Beeldmerk M+R
random header template - RITUALS
Contact
Naam *
E-mailadres *
Telefoonnummer