monumenten

monumenten  |  Provincie Zeeland ontmoetingsruimte

Provincie Zeeland ontmoetingsruimte

Middelburg, Maart 2015

Al eeuwenlang vormt de Abdij een belangrijke ontmoetingsplaats voor Zeeland. Het complex is met de Lange Jan van grote afstand herkenbaar. Het ‘Huis van de Provincie’ brengt Zeeland en haar omgeving samen. Elke twee jaar brengt de Abdij de wereld samen tijdens de uitreiking van de Four Freedom Awards. Met haar rijke historie en diep gewortelde tradities gaat de inrichting van de Abdij ook met de tijd mee. Sinds 2013 is de ambtelijke organisatie van de Provincie Zeeland er compleet gehuisvest. In opdracht van het provinciebestuur werkt de organisatie er via zichtbare resultaten en in onderlinge samenhang en samenwerking voor Zeeland. Met haar ontmoetingsfunctie maakt de Abdij dat werk mogelijk. Het brengt mensen samen, eigentijds, in diverse vormen, in de stijl van Zeeland, land in zee. Samen werken we aan de resultaten voor Zeeland!

(bron: Provincie Zeeland, Abdij ontmoetingswijzer, 25 februari 2015) 

Het ontwerp van de ontmoetingsruimte als inleiding tot implementatie van het nieuwe werken voor de Provincie Zeeland door M+R interior architecture

In het uit de twaalfde eeuw daterende Provinciehuis in Middelburg heeft M+R een ontmoetingsruimte met aangrenzende binnentuin ontworpen. De ontmoetingsruimte is een pleisterplaats centraal gelegen in de Abdij waar de medewerkers van de Provincie Zeeland elkaar kunnen ontmoeten. Binnen de monumentale structuur van het gebouw zijn door M+R grote openingen aangebracht zodat de ontmoetingsruimte open en makkelijk toegankelijk is.

De openingen zijn geconcipieerd uit een lijnenspel van verbindingen geïnspireerd op de stedenbouwkundige vernieuwingsplannen van Parijs door Georges-Eugène Haussmann voor de Avenue des Champs-Élysées en als metafoor een paalhoofd met haar indrogingsscheuren: een centrum met verbindingslijnen. De verbindingslijnen hebben de ruimten en haar gebruik gedefinieerd, de binnen de lijnen ontstane eilanden zijn vormgegeven als verschillende ontmoetings- of overlegplekken. De kleurstelling van de ruimte is gerelateerd aan het kleuren pallet van de Provincie Zeeland, alsook het materiaalgebruik waarbij folklore is vertaald naar toepassing van deze tijd, innovatief en duurzaam. Het lijnenspel gaat door tot in de binnentuin waar houten vlonders (pieren) zijn gesitueerd, deze leggen een natuurlijke relatie naar de entrée en omliggende functies. De volgende stap is dat de spiegelende folly in de binnentuin wordt gerealiseerd, als uitbreiding van de capaciteit van de vergader- en ontmoetingsruimten en het vernieuwen van de entrée.

Inmiddels is er voor het gebouw G, de Librije, een innovatieve werkomgeving vormgegeven. Binnen de monumentale structuur van het gebouw en met respect voor het monument heeft M+R voor de Provincie Zeeland een flexibele werkomgeving vormgegeven. Voorafgaand aan het uiteindelijke ontwerp hebben inspiratie sessies met de medewerkers bijgedragen aan de totstandkoming van de werkomgeving. Het ontwerp weerspiegeld de DNA van de Provincie Zeeland en voor het inbouwpakket is gekozen voor biobased natuurlijke producten en materialen. Natuursteen, glas en hout – producten die in de nabije omgeving te vinden zijn.
 

 

Terug naar boven
Beeldmerk M+R
random header template - RITUALS
Contact
Naam *
E-mailadres *
Telefoonnummer