top of page

In het Achterhoekse dorp Ulft werd de voormalige ijzergieterij en metaalfabriek DRU (anno 1902) getransformeerd in een modern, bruisend centrum met verschillende culturele en sociale functies, en een smaakvol grand café: de Dru Fabriek. M+R interior architecture uit Eindhoven ontwierp het eigentijds en uitnodigend interieur van de Dru Fabriek, met veel respect voor, en weldoordachte verwijzingen naar het rijke verleden van de DRU.

Restauratie; ontwerp en herinrichting industrieel monument

Project:

2009

Year:

Ulft

Place:

DRU Cultuurfabriek

HERINRICHTING INDUSTRIEEL MONUMENT

De Dru Fabriek ligt aan de rivier de Oude IJssel, en is daar onlosmakelijk mee verbonden. DRU staat voor Diepenbrock Reigers Ulft, waarbij de families Diepenbrock en Reigers de eigenaren waren van de Ulftse ijzergieterij, later de Dru Fabriek. Aanvankelijk werd hier Nederlands ijzeroer in de grond gevonden en later hier naartoe gevoerd, de IJssel zorgde voor de waterkracht die nodig was voor de luchttoevoer van de ovens door middel van blaasbalgen.” Het Nederlands ijzeroer raakte echter op en modernere hoogovens zorgden voor zware concurrentie. DRU bleef echter groeien en was zeker na de Tweede Wereldoorlog een begrip in pannen en gaskachels, hoewel er ook fornuizen, broodtrommels, brievenbussen, grafkruizen en zelfs telefooncellen worden gemaakt. Mede door de opkomst van centrale verwarming kwam het bedrijf in de problemen en er volgden verschillende overnames. In 1999 verhuisde DRU naar Duiven, waar nog steeds haarden en kachels worden gemaakt. Het complex in Ulft werd door minister Plasterk uitgeroepen tot voorbeeldproject voor toekomstige monumentenzorg in Nederland. Een aantal gebouwen zonder historische waarde is afgebroken.

Het eerste deel van de Drufabriek dat is opgeleverd, is het voormalige portierscomplex (uit 1902), genoemd naar de loge van de portier die er ooit voorin het gebouw op toezag dat alle fabriekarbeiders bij binnenkomst klokten. Het complex is (als veel van de DRU gebouwen) ontworpen door architecten Gerrit en Arend Beltman, die veel industriële monumenten op hun naam hebben staan. In het portierscomplex bevinden zich een theater, popzaal, muziekschool, bibliotheek, galerie en een grand café, maar ook onder meer een conferentiecentrum, VVV, een ruimte voor het ROC RijnIJssel en het kantoor van de Heemkundige Vereniging Old Sillevold.

M+R werd in augustus 2008 met een aantal andere bureaus uitgenodigd voor de presentatie van een interieurvisie en al snel gekozen vanwege de ruime ervaring op het gebied van horeca, theaters, bibliotheken en kantoren, én restauraties van monumentale gebouwen. In het interieurontwerp hield M+R de oorspronkelijke structuur en industriële uitstraling van het complex zoveel mogelijk in tact gehouden. De toevoegingen en vernieuwingen zijn sterk geïnspireerd op het verleden van DRU en vormen een bindende factor in het interieur. Zo liet M+R zich voor de kleurstellingen van onder meer meubelen, deuren en muren inspireren door de DRU pannen, die werden geleverd in een ruim kleurenpalet - waaronder lichtblauw, mintgroen met een tulpje (uit de exportlijn Holland Potery, nu te vinden op de deuren van de muziekschool). De bonte kleuren van de DRU Confetti-lijn zijn te vinden in verschillende meubelen in de Dru Fabriek, en die van de terracottakleurige pannen komen terug in het theater.

(tekst: Rutger van Oldenbeek - PI)

Description:

bottom of page