top of page

Medio juni 2012 werden we benaderd door Rituals, de heer Raymond Cloosterman. Rituals was zich aan het oriënteren op nieuwe huisvesting in Amsterdam en omgeving. Voor de keuze van de locatie en gebouw zocht men een gebouw dat het hoofdkantoor van Rituals kon huisvesten en past bij de DNA van de organisatie. Daarbij zocht men een architect die Rituals kon bijstaan in het concipiëren en ontwerpen van een innovatieve werkomgeving gebaseerd op tijd en plaats onafhankelijk werken. Tijdens ons eerste kennismakingsgesprek was er direct een goede klik. Raymond Cloosterman was erg gecharmeerd van ons project op Schiphol, de Privium ClubLounge. Deze ruimte ademt rust uit, is in balans en ook de materiaal samenstelling sprak Rituals aan.

Concept en ontwerp innovatieve werkomgeving + look & feel

Project:

2012

Year:

Amsterdam

Place:

Rituals Cosmetics Enterprise

INNOVATIEVE WERKOMGEVING

De Privium ClubLounge is een organisch gevormde ruimte met natuurlijke materialen en lichte kleurstelling, waarbij de omgeving volledig is afgestemd op de behoeften van de ‘frequent flyer’. De reiziger staat centraal in de lounge: is ‘on stage’ waarbij alle voorzieningen zorgvuldig in de ruimte zijn gecreëerd, met verschillende functies, echter altijd werkend als een veilige cocon met zicht op de omgeving - ‘connecting’.

Voor het ontwerp van de lounge hebben we de Oosterse filosofie van Feng Sui toegepast: hoe de omgeving het geluk van de bezoeker kan beïnvloeden. Deze filosofie past helemaal bij Rituals, niet verwonderlijk dat Privium het leidmotief voor de nieuwe huisvesting van Rituals is geworden. Samen met Raymond hebben we een drietal locaties bezocht, twee moderne kantoorgebouwen en de grachtenpanden aan de Keizersgracht. De laatste locatie heeft de voorkeur gekregen boven de nieuwe kantoorkolossen. Deze grachtenpanden hebben een passende authenticiteit en sluiten beter aan bij de DNA van Rituals.

De keuze werd gemaakt. Het pand aan de keizersgracht is een combinatie van 3 aaneengesloten panden waar, achter de monumentale buitengevels, een moderne kantoorruimte is gerealiseerd door de eigenaar. De originele niveauverschillen zijn gehandhaafd echter de inrichting is geheel naar de ‘huidige’ gebouwnormen. Witte klimaatplafonds met energiezuinige tl verlichting, trappenhuizen en liften; kortom een modern kantoor.

Rituals DNA
De uitdaging voor ons was om in de moderne omgeving een Rituals omgeving te creëren gebaseerd op het Nieuwe Werken. Om het gehele programma te kunnen huisvesten heeft Rituals twee verdiepingen gehuurd in het 5 verdiepingen tellende grachtenpand, totaal ca. 1.500 m2.
We hebben aan de hand van de aantal medewerkers en bezettingsgraadmetingen een indelingsconcept gemaakt met verschillende werkplekvormen. In nauw overleg met Rituals zijn we gekomen tot de ideale indeling en typen werkplekken. We hebben o.a. lange werktafels ontworpen, met verplaatsbare houten frames zo kan de medewerker zijn of haar werkplek naar eigen wens aanpassen. De houten frames zijn tevens voorzien van geluidabsorberende kussens. Een groot deel van de werkplekken zijn zit- stawerkplekken geworden, deze dragen bij aan een actievere werkhouding. Omdat er veel wordt getelefoneerd binnen Rituals zijn er op diverse plekken telefooncabines voorzien, zo kunnen de medewerkers ongestoord optimaal werken. Voor een betere interactie tussen de twee verdiepingen hebben we een open organische trap ontworpen, direct bereikbaar achter de receptie/ontvangst. Aan de gesloten zijgevels zijn inloopkasten gesitueerd die aan de voorzijde zijn voorzien van een bedrukte bespannen stof met akoestische vulling. Deze inloopkasten zorgen voor maximaal opslagcapaciteit van samples en materialen, makkelijk bereikbaar en zonder hinderlijk zicht hierop.

Kleur- en materiaalgebruik
Het kleur- en materialen pallet van de Privium Clublounge heeft gefungeerd als inspiratie; natuurlijke duurzame materialen en lichte natuurtinten; hout, glas en natuursteen.
De houtenvloer is een eiken stroken parket samengesteld uit duurzaam restmateriaal, afgewerkt met een witte lazuur. De vaste inrichting is gemaakt van duurzaam FSC hout. In het interieur zijn bamboe stammen opgenomen als ruimte scheidingen. Kleuraccenten zijn verkregen door gekleurde re-used carpets, meubels, planten en Oosterse beelden aan de hand van onze ‘moodboards’ zorgvuldig geselecteerd door het design department van Rituals

De samenhang
Ook dit project hebben we benaderd vanuit architectonisch perspectief. We hebben de functies en het gebruik van het gebouw geanalyseerd en onderzocht hoe je dit gebouw en de functies het beste kunt ordenen binnen de gegeven ruimte. We hebben gewerkt vanuit een totaalconcept voor het hele project. Alle elementen van interieur en exterieur vormen een geheel, waarbij elk detail is afgestemd op het gewenste resultaat: Rituals.

Licht en ritme
Om ordening aan te brengen in alle onderdelen van een ruimte, zijn licht en ritme onze belangrijkste hulpmiddelen. Natuurlijk daglicht is wezenlijk voor de beleving van de binnenruimtes en moet zoveel mogelijk onbelemmerd haar werk kunnen doen, aangevuld met kunstlicht waar dat nodig is. Licht geeft diepte en contrast aan een ruimte. Het benadrukt de vormen en het ritme van architectonische elementen. Licht in combinatie met ritme laat een ruimte tot leven komen.

De menselijke maat
Hoe beleeft een persoon (bezoeker, medewerker, bewoner) de ruimte, voelt men zich veilig en op z’n gemak? Het exterieur is de schil die de binnenruimte, de gebruiksruimte, conserveert. Het gebruik is het hoofddoel van de ruimte. Daarom is het interieur zo belangrijk: hier wordt de menselijke schaal gecreëerd.
Het werk van ons draait uiteindelijk om het creëren van een ‘tweede huid’ in gebouwen, de omgeving waarmee de mens direct in contact komt, die men het sterkst ervaart.
Ruimtes moeten prettig en veilig aanvoelen. Om dat te bereiken, hebben we ervoor gezorgd dat de ruimte volstrekt voor zichzelf spreekt. Al bij binnenkomst is er een duidelijke Rituals sfeer herkenbaar en men kan zich direct goed oriënteren. Daarvoor moest alles kloppen: verlichting, akoestiek, klimaatbeheersing, routing, materiaal. Goed gekozen vormen, kleuren en materialen zorgen er bovendien voor dat een omgeving een positief effect op mensen heeft.

Duurzaamheid
De meest voor de hand liggende invulling van duurzaamheid is volgens ons: projecten neerzetten waar de opdrachtgever ook op de lange termijn profijt heeft. Daarvoor zijn materiaal, afwerking en detaillering heel belangrijk. Ook in ecologisch opzicht hebben we gestreefd naar duurzaamheid. Dat betekent dat we zoveel mogelijk materialen gebruiken die het milieu en de natuurlijke bronnen niet te zwaar belasten. Duurzaam en innovatie vormen een uitstekende combinatie en heeft bij Rituals goed uitgepakt. Wat is er duurzamer, zou je zeggen, dan het herbestemmen van een bestaand gebouw?

Flexibiliteit
De Rituals organisatie is in ontwikkeling. De organisatie groeit en past zich aan, daarom moest er een flexibele werkomgeving worden gecreëerd. Flexibiliteit staat voor het vermogen om zich moeiteloos aan te passen als de situatie daarom vraagt. De Rituals medewerker kan altijd en overal werken, daarbij geholpen door de voortdurende ontwikkeling van communicatiemiddelen. Het resultaat is er, van de Rituals medewerkers krijgen we positieve reacties, men is lovend over de nieuwe huisvesting, het gebouw en het gebruik.

Description:

bottom of page